Oman asunnon myyminen on iso päätös, joka kannattaa tehdä huolellisesti ja oikeaan tietoon pohjautuen. Puhumattakaan siitä, että kyseessä on taloudellisesti yksi merkittävimpiä päätöksiä, jonka tulet koskaan tekemään. Näin ollen asuntokaupassa ammattilaisen käyttäminen on usein viisasta.

  1. Valitse oikea välittäjä asunnollesi

Kiinteistönvälittäjän valinta ei aina ole helppoa. Haluat varmasti välittäjän, joka tietää mitä tekee mutta, joka on myös aidosti kiinnostunut asuntosi myynnistä.  Laillistettu kiinteistönvälittäjä eli LKV on tutkinto, jonka jokainen alalla toimiva voi suorittaa ja joka kertoo välittäjän ammattitaidosta. Vuodesta 2016 alkaen vähintään puolella välitystoimiston välittäjistä on oltava LKV-tutkinto.

Osaava kiinteistönvälittäjä vastaa mielellään ja suoraan asuntokauppaasi liittyviin kysymyksiin. Hän osaa kertoa mitä tietoja asunnosta tulee myytäessä ilmoittaa, miten asuntoasi kannattaa markkinoida tai minkälainen on myyjän vastuu asunnon mahdollisista virheistä. Kiinnostuksesta kertoo se, kuinka hyvin välittäjä on valmistautunut tapaamiseenne. Onko hän perehtynyt alueesi markkinatilanteeseen tai siihen mikä voisi olla juuri sinun asuntosi myyntivaltti.

  1. Aseta hinta oikealle tasolle

Myynnin kannalta keskeistä on, että asunnon hinta ja laatu kohtaavat. Ei ole liioiteltua sanoa, että oikein hinnoiteltu on puoliksi myyty. Asunnon hinnan arviointi perustuu välittäjän markkinatuntemukseen, tilastoihin eli aiemmin myytyjen vastaavien asuntojen toteutuneisiin myyntihintoihin sekä asunnon kuntoon.

Tilastot eivät valehtele mutta ne eivät kerro missä kunnossa myyty asunto on ollut. Hintaero täysin remontoidun sekä vastaavan alkuperäiskuntoisen asunnon välillä voi olla yllättävän suuri. Huippuhinnan saaminen yleensä edellyttää, että asunnossa on jotain mitä muilla ei ole, on se sitten huikea näköala, upea keittiö tai loistava sijainti. Hintaa voi haarukoida internetin myyntiportaaleista vertailemalla mitä samalla alueella muista saman tyyppisistä asunnoista pyydetään.  Välittäjä, joka tuntee alueen tietää hyvinkin tarkkaan minkälaisia hintoja alueen asunnoista on saatu ja mikä on keskimääräinen myyntiaika.

  1. Esittele asuntoa sen ollessa parhaimmillaan

Asunnon myyntiin ja myyntiaikaan vaikuttaa merkittävästi se missä kunnossa asunto esittelyissä on. Siisti ja hyvin hoidettu koti on aina helpompi ja nopeampi myydä.

Usein kysytään kannattaako asuntoa remontoida myyntiä varten. Jos asunto on pienillä toimilla muutettavissa houkuttelevammaksi, niin silloin vastaus on kyllä. Kolhiintuneen seinän paklaamisella ja maalaamisella, repsottavan listan kiinnittämisellä tai vaikkapa kaapinovien ja vetimien vaihtamisella saadaan usein ihmeitä aikaan. Myös asunnon myyntistailaus on harkinnan arvoinen asia. Ostajaehdokas kun muodostaa mielipiteensä asunnosta muutamassa sekunnissa siitä, kun hän astuu ovesta sisään. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus ensivaikutelmaan.

Iso remontti kuitenkin maksaa itsensä vain harvoin takaisin asuntoa myytäessä ja tällöin on järkevämpää myydä asunto siinä kunnossa kuin se on ja huomioida asunnon kunto myyntihinnassa. Myyntiä ei myöskään edistä itse tehty ”pikaremontti”, jossa työn jälki on huonoa tai remontti on jäänyt viimeistelemättä.

  1. Hyödynnä asunnon uutuusarvo

Kannattaa muistaa, että usein myynnin alkuvaiheessa asunnosta saadaan parhaat tarjoukset. Tämä on helppo ymmärtää, jos seuraa internetin myynti-ilmoitusten kävijätilastoja. Kun asunto tulee myyntiin ovat kävijämäärät myynti-ilmoituksilla huipussaan, koska kaikki markkinoilla jo olevat ostajat käyvät katsomassa ilmoitusta.

Jos asunnosta tällöin saadaan tarjous, joka on lähellä tavoitehintaa, sitä kannattaa harkita vakavasti. Usein kuulee, että jos nyt saimme jo näin hyvän tarjouksen, niin saamme ajan kanssa varmasti vielä paremman. Ensimmäisen kuukauden aikana ilmoituksen kävijämäärät kuitenkin laskevat viikko viikolta ja tämä näkyy myös tarjouksissa.

  1. Poista mahdolliset myynnin esteet

Mitä jos asunto ei menekään kaupaksi, missä vika? Ensimmäiseksi kannattaa kysyä, onhan hinta ollut oikea? Tästä kertoo ainakin se, onko esittelyissä ollut kävijöitä. Hyväkään myyjä ei onnistu, jos esittelyissä ei käy ketään, jolle asuntoa myydä.

Jos esittelyissä on ollut kävijöitä mutta tarjouksia ei ole saatu, on hyvä miettiä onko asunnossa paikan päällä jotain mikä karkottaa ostajat? Epämiellyttävä haju, sotkuinen yleisilme tai odottamattoman huono kunto saattavat olla myynnin esteenä.

Ja kolmanneksi myydäänkö asuntoa riittävän aktiivisesti? Pidetäänkö asunnossa säännöllisesti esittelyitä, ovatko myyntikuvat edustavia, markkinoidaanko asuntoa monipuolisesti? Myyntistrategiaa voi joutua matkan varrella muuttamaan mutta asunnot menevät kyllä kaupaksi, jos hinta on oikea ja myynti tarmokasta. Tärkeää on, että myyjä ja välittäjä keskustelevat rehellisesti ja avoimesti tilanteesta sekä tunnistavat ja poistavat ajoissa mahdolliset myynnin esteet.

Ota yhteyttä, jos haluat asiantuntevan ja aktiivisen välittäjän asunnnollesi!

Susanna Uusitalo
Laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV), lakimies

susanna.uusitalo@cityhouse.fi
p. 050 591 8735