Hevostilan myyminen

Hevostilan ostamiseen ja myymiseen pätevät monilta osin samat lainalaisuudet kuin asuntojen myyntiin: hinnan on vastattava laatua ja sijainti on yleensä tärkein hintaan vaikuttava tekijä. Hevostilojen kohdalla on kuitenkin myös muita myyntiin vaikuttavia tekijöitä. Hevosille halutaan riittävästi tilaa ja hyviä ratsastusmaastoja, mutta tilan pitäisi silti olla työmatkan päässä kaupungista ja palveluista. Monen kunnan rakennusjärjestykset edellyttävät hevostilan pinta-alaksi vähintään 2 hehtaaria. Pinta-alavaatimusta on vuosien saatossa kasvatettu, joten vanhempien hevostilojen pinta-alaksi on saattanut riittää vain 1 hehtaari.

Lisäksi kannattaa huomata, että hevosten pito pysyvästi tontilla vaatii lähes aina rakennusluvan ja usein myös poikkeusluvan. Lupa siis tarvitaan nimenomaan hevosten pitoon, vaikka hevosten käytössä olisikin vain väliaikainen siirtotalli. Luvan myöntämiseen vaikuttaa tilan koon lisäksi myös sen soveltuminen hevosenpitoon. Soveltuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon mm. se voidaanko hevostalli, tarhat ja kenttä sijoittaa riittävän etäisyyden päähän naapureista ja talousvesikaivoista sekä mahdollistavatko tilan maasto-olosuhteet riittävän kokoiset tarhat hevosille.

Ostajan kannalta keskeisiä ovat myös käytännön asiat, jotka vaikuttavat siihen kuinka työlästä hevosten pito omalla pihalla on. Tähän vaikuttaa mm. se miten lantahuolto on järjestetty, pääseekö tilalle isoilla koneilla eli ovatko kulkureitit leveitä ja kantavia, mihin heinäpaalit voi varastoida ja miten niitä liikutellaan. Onko tallissa vesi ja sähkö, löytyykö tiloja, jossa hevoset voi pestä, loimet kuivata tai varusteet säilyttää kuivassa. Kaikki eivät toki tarvitse viimeisen päälle kuivatushuoneita tai pesukarsinoita, joten oma vaatimustaso hevosenpidolle kannattaa miettiä etukäteen.

Jos haluaa muutakin kuin maastoilla hevosensa kanssa niin kannattaa kiinnittää huomiota myös ratsastuskenttään. Kentän tekemisen hinta kun voi olla mitä tahansa kymppitonnista ylöspäin. Kunnon kenttä vaatii yleensä aina salaojat, kantavat murskekerrokset sekä nimenomaan ratsastuskentälle soveltuvan pintahiekan. Monet haluavat myös aidat ja valaistuksen. Helposti ihan tavalliseenkin kenttään valoineen ja aitoineen saa rahaa kulutettua hyvän perheauton verran. Jos pohjat tehdään kunnolla, hevostilaa rakennettaessa voikin karkeasti arvioida pohjiin kuluvan lähes yhtä paljon rahaa kuin itse tallirakennukseen. Tämä on hyvä myös ostajien huomata, kun vertaillaan hintoja. Hinnan kannalta ei ole merkityksetöntä se ovatko tarhat salaojitettuja hiekkatarhoja lankkuaidoilla vai sähkölangalla erotettu osa peltoa. Syksyn sateilla eron näiden välillä todellakin huomaa.

Jos budjetti on pieni ja tilalla pitäisi olla myös asuinrakennus niin joistakin asioista pitää tinkiä, on se sitten kenttä, tarhat tai rakennusten kunto. Aina hevostilan rakennuskustannukset eivät kuitenkaan täysimääräisesti korreloi hintaan, koska loppupeleissä kysyntä määrää hinnan. Kysyntään taas vaikuttaa se missä päin Suomea tila sijaitsee. Tästä syystä maneesitalleja voi syrjäseuduilla olla myynnissä rakennuskustannuksiin nähden edulliseen hintaan.

Oma hevostila rauhallisissa maalaismaisemissa on jokaisen hevosihmisen suuri unelma, joten jos olet mielestäsi löytänyt juuri sen täydellisen paikan niin neuvoni on, että pidä järki päässä mutta anna mennä. Unelmat on tehty toteutettaviksi ja on aina mielekkäämpää tehdä töitä asioiden eteen, joita rakastaa. Kunhan motivaatiota riittää niin syksyn sateet tai talven tulipalopakkaset eivät paljoa paina silloin kun tyytyväiset hevoset rouskuttavat rauhallisesti iltaheiniä siinä ikiomassa tallissa.

Jos tarvitset apua hevostilan myymisessä tai ostamisessa niin soita, olen lakimies, laillistettu kiinteistönvälittäjä ja täysin hevosiin hurahtanut.

Susanna Uusitalo
P. 050 591 8736
susanna.uusitalo@cityhouse.fi